YRITYS

Yritys

Jawiko Oy on yksi Suomen merkittävimmistä nostolaitteiden teräsosien valmistajista. Pääasiassa teemme teollisuusnosturien siltapalkkeja eli pääkannattajia. Osaamisemme toinen kulmakivi on sähkömekaanisten laitteiden kokoonpano.

Yrityksen pääomistajia ovat veljekset Jari ja Petri Jaakkola. Suurin osa tuotannostamme on teollisuusnostureiden sopimusvalmistusta. Merkittävin asiakkaamme on Konecranes Oyj.

Ammattitaitoinen henkilöstömme koostuu metallialan osaajista sekä sähkö- ja koneasentajista. Useimmille työntekijöillemme on kerääntynyt arvokasta kokemusta yrityksessämme yli kymmenen vuoden ajalta

Olemme ylpeitä siitä, että tuotteemme vastaavat asiakkaiden laatuvaatimuksia. Kunnioitamme sovittuja toimitusaikoja ja teemme kerralla käyttövalmiita tuotteita.

Kannamme vastuuta myös ympäristöstä. Syntyvän sekajätteen määrä on mahdollisimman pieni, sillä kierrätämme kaiken lajittelukelpoisen jätteen.

Historia

Jawikon tarina alkaa vanhaan urjalalaiseen kivinavettaan saneeratusta maatilakorjaamosta. Sen tarkoituksena oli antaa mahdollisuus hankkia sivutuloja maatalouden yhteydessä. Jawiko Oy:n rekisteröinnistä vuonna 1985 ei mennyt kahtakaan viikkoa ensimmäiseen tilaukseen. Urjalan messuille tehtiin komeat messuportit.

Yrityksen perustajalla, Jari Jaakkolalla, oli kuitenkin vahvaa osaamista teollisuusnosturien asentajana. Suuri nosturien valmistaja Kone alkoi tilata asennuksia, jotka veivät Jawikon työntekijöitä ympäri Suomea.

1990-luvun laman aikana toiminta suunnattiin uudelleen. Jawikon päätoimialaksi muodostui teräsrakenteiden valmistus ja erilaisten nosturien kokoonpanotyö. Tärkein asiakas oli jo silloin KCI Konecranes.

Kokemusta kertyi myös muusta tuotannosta. 1990-luvun puolivälissä valmistettiin muun muassa kolme edelleen käytössä olevaa kudontakonetta taidetekstiilien kutomiseen. Taidekutoja Sirkka Paikkarin LoomsterStudio on toteuttanut Jawikon kudontakoneella esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan Keskusteluja-näyttelyn taideteokset.

Yrityksen taival on jatkunut Urjalassa yli parikymmentä vuotta. 2000-luvun alussa vanhan maatilakorjaamon viereen valmistui uusi halli, joka mahdollisti tuotannon laajentamisen. Tänä päivänä työntekijöitä on parisenkymmentä ja vuodessa valmistuu satoja nostureita. Ennätys tehtiin vuonna 2008, jolloin valmiita nostureita lähti maailmalle 560 kappaletta.